Hoe schrijf je pakkende productteksten?

Stel je voor, je bent voor jezelf begonnen. Met jouw online sneaker webshop ga je de wereld veroveren! De website ziet er prachtig uit, de foto’s van de schoenen zijn gemaakt en staan erop. Nu nog even een tekstje eronder. Je vingers hangen aarzelend boven het toetsenbord;

“Ok, euhm…leuke gympies, lopen lekker, tof kleurtje….tja…wat nog meer?

Het schrijven van een goede productomschrijving lijkt simpel maar is  lastiger dan je denkt! Want hoe zorg je er nou voor dat jouw producttekst een klant weet te informeren, vermaken én verleiden tot aankoop? Ik geef je graag een aantal tips om dit voor elkaar te krijgen.

Wees een expert

Voordat je klakkeloos een producttekst gaat schrijven is het verstandig om er even rustig voor te gaan zitten en informatie te verzamelen over het product dat je gaat omschrijven. Maak een soort moodboard waarop je alles verzamelt wat met dat product en het bedrijf te maken heeft. Om een voorbeeld te geven;

Een tijdje geleden had ik een superleuke opdracht waarbij ik voor een kaasmakerij 36 kazen mocht omschrijven. Als eerste heb ik mij verdiept in het bedrijf;

  • Hoe ziet de website eruit, hoe ‘klinkt’ het bedrijf (tone of voice), hoe wordt de kaas precies gemaakt, wat is bijzonder aan het bedrijf, wat willen ze uitdragen etc.

Daarna heb ik mij verdiept in het product; kaas.

  • Wat is de geschiedenis van kaas, wat zijn leuke weetjes, hoe schrijft de concurrentie, wat maakt deze kaas bijzonder, etc.

Vervolgens wil ik meer weten over de doelgroep;

  • Voor wie schrijf ik deze tekst, welke zoekwoorden gebruikt deze doelgroep, wie is de potentiële koper, hoe kan ik deze het beste aanspreken en nog belangrijker, verleiden om klant te worden?

Vervolgens ben ik vrij gaan associëren en heb alle woorden opgeschreven die in mij opkwamen als ik aan kaas denk, van boterham tot kaasfondue en van koeien in de wei tot kaasschaaf. Ook heb ik alle synoniemen voor het woord lekker en heerlijk opgeschreven.
Toen heb ik de eerste kaas erbij gepakt om te proeven en pas daarna ben ik begonnen met het schrijven van productteksten waar je van gaat watertanden.

Kortom, geef jezelf de tijd om het goed te doen! Vergeet niet dat de productteksten te vergelijken zijn met de verkoopmedewerker in een fysieke winkel. Je wilt toch dat je producten verkopen? Zorg er dan voor dat jouw webshop teksten dik voor elkaar zijn zodat jouw klanten hun online winkelmandje razendsnel vol gooien!

Wees ervaringsdeskundige

Toen ik ging schrijven voor de kaasmakerij kreeg ik een flinke hoeveelheid kaas bij de opdracht, zodat ik uitgebreid kon proeven. Want hoe kun je immers een perfecte omschrijving maken, als je zelf eigenlijk niet weet waar je het over hebt?

Dit geldt natuurlijk voor alle producten. Zorg ervoor dat je weet hoe het werkt, klinkt, proeft, voelt, ruikt en eruit ziet. Al zijn niet alle zintuigelijke ervaringen objectief, (dat ik knoflookkaas heerlijk vind betekent niet dat jij die mening deelt) alleen op die manier kun je een realistische en eerlijke productomschrijving schrijven.

Wees verleidelijk

Mooi zo, we hebben de juiste informatie en kennen het product. Nu gaan we schrijven.
Maar hoe maak je een producttekst nou aantrekkelijk?

  • Maak gebruik van verleidelijke, positieve woorden en vertel een verhaal.
    Hou constant in je achterhoofd dat je zo moet schrijven dat de klant het product wil hebben. MOET hebben! Je kunt bijvoorbeeld over een geluidsinstallatie de volgende producttekst schrijven;

Stereo-installatie met bluetooth, cd, radio, tv-input en USB en 80 Watt versterker. Inclusief AB, luidsprekerkabels, antenne en batterijen. Voor ruimtes tot 25 m².

Of je schrijft deze productomschrijving;

Deze krachtige geluidsinstallatie staat garant voor heibel met de buren! Hij is zeer geschikt voor grote ruimtes (tot 25 m²) omdat zijn vermogen van 80 watt zorgt voor een vol geluid en groot bereik. Stream je favoriete muziek met de bluetooth functie of knal er ouderwets een cd’tje in. Wat je ook luistert, met deze stereo-installatie klinkt het altijd goed! 

Zie je het verschil?

  • To the point.

Zorg ervoor dat het direct duidelijk is waar het over gaat. Potentiële klanten zijn vaak aan het oriënteren en scannen jouw webteksten voordat ze echt gaan lezen. Door de belangrijkste informatie bovenaan, of in kopjes te zetten zorg je ervoor dat ze gelijk weten waar ze aan toe zijn. Dan zijn ze ook geneigd om verder te lezen (en te kopen).

  • Het oog wil ook wat.

Een mooie tekstopmaak leest niet alleen prettiger, het ziet er ook aantrekkelijker uit. Confronteer je mogelijke klant niet met een waterval aan woorden, maar breek het lekker op. Dat brengt mij bij de volgende tip.

Wees duidelijk

Heb je veel feitelijke informatie, cijfertjes, of zoals bij de kaas opdracht, ingrediënten die je moet vermelden bij de producttekst? Geen paniek. Het is helemaal niet nodig om alles in je ‘verhaal’ te stoppen. Maak een simpel kader, of lijstje met bulletpoints om deze informatie kort en krachtig mee te nemen. Of maak een (kleine) infographic om instructieve informatie over te brengen

Wees eerlijk

Het is natuurlijk verleidelijk om je producten enkel en alleen de hemel in te prijzen. Maar het is verstandiger om een realistisch beeld te schetsen van datgene wat je verkoopt. Dan is de kans op een ontevreden klant veel kleiner en creëer je misschien juist wel een fan; een trouwe klant die niet alleen terugkomt, maar jou ook aanbeveelt bij anderen of aanprijst op social media.

Vermeld daarom uiteraard de voordelen van jouw producten, maar (als die er zijn) ook de nadelen. Hou je aan de feiten en ga geen producteigenschappen verzinnen die je product eigenlijk niet biedt.
Nog mooier is het als je nog een stapje verder kunt gaan en tips toevoegt voor gebruik. Bij de kazen schreef ik bijvoorbeeld bij iedere kaas een andere aanbeveling; lekker in combinatie met witbier, of heerlijk op een pannenkoek.

Wees vindbaar

Het eerste dat potentiële kopers doen wanneer zij op zoek zijn naar een product is (bijna) altijd ‘even Googelen’. Daarom is het belangrijk dat je een zoekwoordenonderzoek doet om erachter te komen met welke woorden jouw klanten zoeken. Door deze woorden (op een natuurlijke en aantrekkelijke manier!) te verwerken in je productomschrijvingen maak je het gemakkelijker voor jouw klanten om jouw webshop te vinden (SEO).

Wees consequent

Zorg ervoor dat je productteksten schrijft die passen bij de rest van de website. Als je overal op je website jij en je schrijft, is het vreemd als je nu ineens u gaat gebruiken. Is de toon op je website informeel en losjes? Dan schrijf je je productteksten ook op die manier.
Schrijf actief en probeer werkwoorden als kunnen, zullen, willen, gaan, hoeven zoveel mogelijk te vermijden. Deze woorden halen de vaart vaak uit een tekst.
Let ook op woordherhalingen. Probeer als het even kan steeds andere woorden te gebruiken om je tekst lekker fris te houden. Een synoniemen site is dan handig om bij de hand te houden.

Wees jezelf

Deze tip komt in bijna alle teksten van pas. Door jezelf te blijven ben je authentiek en eerlijk, en dat vinden klanten belangrijk. Daarom zou het mooi zijn als je ook in je productteksten iets van jezelf (of het bedrijf) kunt laten zien. Dit kun je bijvoorbeeld doen door middel van je tone of voice, bepaald woordgebruik of een persoonlijke noot. Het mooiste is het wanneer mensen jou of jouw bedrijf meteen herkennen door de manier van communiceren.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van productteksten of wil je het schrijven van productomschrijvingen uitbesteden?
Tekstbureau Geroezemoes helpt je graag om jouw producten op de kaart te zetten!
Vul hier vrijblijvend het contactformulier in om een gratis offerte op te vragen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: