Hoe schrijf je een goede nieuwsbrief?

Wanneer heb jij voor het laatst een nieuwsbrief geopend en daadwerkelijk gelezen? Alweer even of zelfs lang geleden? Yup, same here.

Hoe kan het toch dat veel nieuwsbrieven ongeopend of binnen een paar seconden na openen in de (digitale) prullenbak belanden? En hoe zorg je ervoor dat jouw boodschap wél aankomt bij de ontvangers van je nieuwsbrief? In deze blog geef ik je tips om met jouw nieuwsbrief de aandacht te vragen én vast te houden.

Wat is een nieuwsbrief?

Eventjes een stapje terug. Wat is precies een nieuwsbrief? Wikipedia geeft ons de volgende definitie;

Een nieuwsbrief is een regelmatige publicatie, over het algemeen rond een hoofdthema, waar al dan niet gratis op geabonneerd kan worden.

Ik heb het in deze blog over de online nieuwsbrief, die via e-mail verzonden wordt naar mensen op een mailinglist. Meestal bevat de nieuwsbrief (verrassend genoeg) nieuwtjes over jouw bedrijf/onderneming, of wordt er een bepaald onderwerp onder de loep genomen.

Maar hoe zorg je er nou voor dat jouw nieuwsbrief er met kop en schouders bovenuit steekt?

Binnenkomer

Allereerst moet je ervoor zorgen dat de ontvanger van jouw nieuwsbrief geprikkeld wordt om hem ook daadwerkelijk te openen. Dit doe je door je email een ‘in het oog springende’ onderwerpregel mee te geven.
Hoe je dit precies doet is natuurlijk afhankelijk van het doel en het onderwerp van je nieuwsbrief, maar wat sowieso slim is om te doen;

  • Stel een vraag in het onderwerp; Welke serie moet je bingewatchen op Netflix?In jouw nieuwsbrief geef jij natuurlijk het antwoord op deze vraag. (The Haunting of Hill House!) Let er wel op dat je de onderwerpregel niet te lang maakt omdat deze afgebroken wordt.
  • Maak het persoonlijk. Gebruik wanneer dat mogelijk is de voornaam van de ontvanger. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat nieuwsbrieven met voornaam in de onderwerpregel 26% vaker geopend worden dan nieuwsbrieven die dat niet hebben.
  • Wees creatief! Probeer iets origineels te bedenken waar de ontvangers nieuwsgierig van worden. Een mooi voorbeeld vond ik de nieuwsbrief die ik onlangs van de H&M kreeg.

Inhoud

Nadat je hebt bepaald wat het doel van je nieuwsbrief is (wil je informeren, activeren, inspireren of gewoon een glimlach op iemands gezicht toveren?) ga je alle informatie verzamelen. Een nieuwsbrief hoeft niet over een onderwerp te gaan. Het maakt je nieuwsbrief misschien zelfs wel aantrekkelijker als je er wat variatie in brengt. Misschien kun je iets vertellen over een nieuw product, verwijzen naar een pas geschreven blog, of een nieuwe ontwikkeling in je vakgebied onder de aandacht brengen.

Zorg ervoor dat je in nieuwsbrieven duidelijke taal gebruikt, die voor iedereen begrijpelijk is. Probeer vakjargon te vermijden en schrijf het liefst in korte, bondige zinnen.

Uiterlijk

De meeste mensen scannen een nieuwsbrief eerst snel voordat ze daadwerkelijk beginnen met lezen. Als ze meteen een enorme lap tekst zien, en verder niets, is de kans groot dat ze afhaken (uitzonderingen daargelaten).

Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je een goede balans aanbrengt in tekst, afbeeldingen en andere media. Heb je toch veel te vertellen, maak dan gebruik van kopteksten, alinea’s en quotes om te voorkomen dat je lezers afschrikt met al die woorden.

Om ervoor te zorgen dat jouw lezers jouw nieuwsbrief meteen herkennen is het handig om de huisstijl (en het logo) van je bedrijf ook in je nieuwsbrief terug te laten komen.

Praktisch

  • Vergeet niet te checken of je nieuwsbrief op alle mogelijke apparaten (mobiel, tablet, desktop) lekker te lezen is. Het zou zonde zijn als de helft van je tekst op een mobiel ineens weg blijkt te vallen.
  • Nieuwsbrieven worden vaak ingezet om de lezers te verleiden iets te doen, zorg ervoor dat je werkende en juiste linkjes toevoegt, die ook weer naar relevante (goed geschreven) content leiden.
  • In dezelfde categorie; ook in nieuwsbrieven werkt een ‘call to action’ om je lezers in beweging te krijgen.
  • En als laatste, maar zeker niet onbelangrijk, maak het voor je ontvangers gemakkelijk om zich ook weer uit te schrijven als ze je nieuwsbrief niet meer willen ontvangen. Dat is wel zo klantvriendelijk.

Geen inspiratie, tijd of zin om zelf nieuwsbrieven te schrijven? Tekstbureau Geroezemoes neemt het graag van je over! Neem gerust vrijblijvend contact op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: