Hoe schrijf je een goede tekst bij je Instagram foto?

Instagram heeft wereldwijd meer dan een miljard gebruikers, waarvan meer dan 500 miljoen dagelijks actief zijn. 30% van de Instagram gebruikers koopt wel eens een product  via Instagram en zelfs 60% ontdekt er nieuwe producten. Best slim dus om een zakelijk profiel aan te maken voor jouw bedrijf!

Instagram draait natuurlijk vooral om de plaatjes, maar onderschat de bijgevoegde tekst (ook wel caption genoemd) niet! Maar hoe schrijf je nu de perfecte tekst bij jouw Instagram post?


Je hebt een allemachtig mooie foto gemaakt en je kan niet wachten om hem te delen op je Instagram account. Maar wat moet je er nou toch bij schrijven?

Neem hier gerust even de tijd voor, want jouw prachtige visuals verdienen ook mooie, passende woorden, toch? Een paar tips;

Does size matter?

Omdat Instagram voornamelijk om de beelden draait, houden veel mensen het bijschrift beperkt. Daar is niks mis mee en soms is het zelfs de beste optie. Maar een korte tekst hoeft niet persé. Je hebt namelijk 2200 tekens tot je beschikking waarmee jij jouw verhaal aan de wereld kunt vertellen!

Nou hoor ik je denken, ‘zo’n lap tekst, dat leest geen hond’. Maar dat is een misvatting! Als jij een goed verhaal vertelt dan zullen mensen verder willen lezen. Het is dan wel belangrijk dat je een goede binnenkomer hebt. Want…

Breaking badly

Je bericht wordt na ongeveer 2 regels afgebroken. Aan jou de schone taak om er in die eerste paar regels voor te zorgen dat jouw lezers op ‘meer’ klikken om verder te lezen. Het is dus handig om meteen duidelijk te maken waar je verhaal over gaat. Dit kun je doen door je bijschrift een ‘titel’ te geven. Begin je post bijvoorbeeld op deze manier; [Nieuwe Blog] Of zo; Alpaca Restaurant Opent Deuren|

Je kunt je bijschrift ook beginnen met een vraag, waar jij daarna natuurlijk het perfecte antwoord op geeft; ‘Wat is de perfecte plek om vakantie te vieren als je niet van krijsende kinderen houdt? Dat is natuurlijk…..’

Goed verhaal

Maar hoe schrijf je dat goede verhaal dan? Je weet nu in ieder geval wat je onderwerp is. Ook al schrijf je hier geen vuistdikke roman, zorg er toch voor dat je verhaal een begin, midden en een eind heeft. Op die manier weten je lezers waar ze aan toe zijn, en dat vinden ze prettig. Het einde kun je tevens mooi aangrijpen om een ‘call to action’ toe te voegen; tag een vriend of vriendin, volg ons voor meer mooie verhalen, etc.

Wees zuinig met je woorden. Als je het in zeven woorden kunt zeggen doe het dan niet in tien. Tenzij die drie extra woorden iets toevoegen natuurlijk. Probeer een tekst vol bijvoeglijke naamwoorden te vermijden. Schrijven is schrappen. Dat geldt dus ook voor je Instagram teksten.

Schrijf met je eigen stem. In de marketingwereld noemen ze dat je ‘tone of voice’. Zoek een manier van schrijven die bij jou en jouw bedrijf of merk past.

Let ook op de opmaak van je tekst. Een lange aaneengesloten tekst schrikt mensen af. Zorg er voor dat er witregels tussen je alinea’s zitten.

Tip; schrijf je tekst eerst in je notitie app op je telefoon zodat je zeker weet dat je een nette opmaak hebt. Kopieer en plak vervolgens in je Instagram post.

#Hashtag-etiquette

De een zegt dat je er vijf moet gebruiken, de ander zegt elf. Wat nou precies het perfecte aantal hashtags is blijft een mysterie, maar dit is wat we wel weten. Het maximaal aantal hashtags dat je mag gebruiken is dertig. Of het ook daadwerkelijk een goed idee is om ze alle dertig altijd in te zetten? Nee, beter van niet.

Relevantie is hier het sleutelwoord. Zorg ervoor dat de hashtags die jij gebruikt relevant zijn bij het verhaal dat jij wilt vertellen. Met een hashtag kun je er namelijk voor zorgen dat jouw bericht gevonden wordt door mensen die dat #onderwerp interessant vinden.
Geen idee welke hashtags je kunt gebruiken? Vul dan eens iets in op een ‘hashtag generator’ zoals deze.

Je kunt je creativiteit ook de vrije hand geven en zelf een hashtag verzinnen. Dit heeft dan niet als doel om een bepaalde doelgroep te bereiken, maar is vaak bedoeld als knipoog.
#jekunthetzogekmakenalsjewilt

Je kunt bepaalde woorden in je zinnen vervangen door een hashtag, maar doe dat niet teveel want dat maakt vaak dat je tekst er een beetje rommelig uit ziet. Plaats je hashtags aan het einde van je tekst, of als je er geen ruimte meer voor hebt en je ze helemaal niet in je tekst wilt hebben, in een comment/reactie onder je bericht.

Instagrammatica

Ook al is de toon op Instagram (en andere social media) vaak wat luchtiger en is het een medium waar je vaak ‘snel even een berichtje post’, blijf toch vooral op je spelling en grammatica letten! Waar het op Instagram vaak mis gaat;

  • D’s en t’s
  • Jou of jouw
  • Ontbrekende letters of letters teveel

Twijfel je of je tekst foutloos is? Laat het dan even door iemand anders controleren. Vaak lees je er zelf zo overheen.

Authentiek

Goed nieuws! Een trend in contentmarketing dit jaar, is dat mensen steeds meer op zoek zijn naar authenticiteit. Mensen hebben genoeg van Fake News en plastic profielen. Het is belangrijk om een band op te bouwen met je volgers en dat kun je doen door echt te zijn. Mag je jezelf dan op Instagram presenteren in je huispak met je haar op standje tornado en je lezers aanspreken met Yo Bitches!? Tuurlijk!
Als dat is wie jij bent en wat jij wilt uitdragen. Maar misschien is een iets genuanceerdere benadering verstandig. Geef bijvoorbeeld eens een kijkje achter de schermen bij je bedrijf en schrijf er een persoonlijke anekdote bij. Of plaats eens een foto van jezelf (en je team) om de gezichten achter het bedrijf te laten zien. Met natuurlijk een bijpassend, persoonlijk bijschrift.

Heb je nog steeds geen flauw idee wat voor bijschrift je bij je Instagram posts moet plaatsen, of heb je er gewoon helemaal geen tijd voor of zin in? Leg je Social Media beheer dan in handen van iemand die er wel kaas van heeft gegeten. Tekstbureau Geroezemoes gaat graag met je in gesprek om jouw Tweets, Linkedin artikelen, Facebookposts, Instagram berichten en Pins van perfecte teksten te voorzien!

Bronvermelding; De cijfertjes in deze blog komen uit deze infographic.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: