Humor In Zakelijke Teksten

Wie lijdt aan slapeloosheid doet er goed aan om er eens een gemiddeld jaarverslag of een standaard arbeidsovereenkomst bij te pakken. Gegarandeerd dat je binnen no time bent weggedoezeld. Want laten we eerlijk zijn, wie leest deze teksten nou daadwerkelijk aandachtig en met plezier? Juist, niemand.

Gortdroog

Wat veel zakelijke teksten met elkaar gemeen hebben? Dat ze gortdroog en geestdodend saai zijn. Want het geldt helaas niet alleen voor jaarverslagen en contracten maar ook vaak voor blogs, nieuwsbrieven en andere zakelijke (web)teksten. En dat is zonde, want met jouw zakelijke teksten kun je potentiële klanten nieuwsgierig maken naar jouw bedrijf, of zelfs nieuwe klanten aantrekken. Best slim dus om eens te onderzoeken of jouw klanten jouw zakelijke teksten een snoozefest vinden.

Waar gaat het mis?

Er zijn een aantal elementen die ervoor kunnen zorgen dat jouw tekst een beetje taai wordt;

  • Reciproke interdependentie…euh…wat?

Een veel gemaakte fout in zakelijke teksten is het veelvuldig gebruiken van jargon of moeilijke woorden. Hierdoor haken mensen al snel af. De truc is om een tekst te schrijven, alsof je het verhaal vertelt aan iemand die naast jou op een barkruk zit met een biertje.

  • Binnen de lijntjes

Veel ondernemers vinden humor in een zakelijke tekst eng en blijven liever bij hun oude, vertrouwde manier van schrijven. Op zich niks mis mee, maar ook niet erg verfrissend. Vaak ben je te bang!

  • ‘Kijken, kijken, niet kopen.’

Zakelijke teksten hebben vaak een commercieel doel. Dat is ook logisch want als ondernemer wil je jouw diensten of product natuurlijk verkopen. Het is alleen wel belangrijk om te weten wat jouw potentiële klant nodig heeft en welke tekst je waarvoor inzet. Een klant leest een blog bijvoorbeeld vaak wanneer hij zich nog aan het oriënteren is, en zit dan (nog) niet te wachten op een  verkooppraatje. Het gevoel of de sfeer die je dan neerzet is veel belangrijker.

  • TMI

Ook wanneer er teveel informatie in een tekst gepropt wordt haken mensen af. Probeer het kaf van het koren te scheiden en ga voor de belangrijkste boodschap. Heb je veel te vertellen? Maak er dan meerdere blogs/artikelen/nieuwsbrieven/wat dan ook van.

#Hoe dan?

Hoe zorg je er nou voor dat je een zakelijke tekst een beetje kunt opvrolijken?

Je hoeft er heus geen platte grappen in te gooien (tenzij je een hele goeie hebt) want er zijn verschillende vormen van humor die je kunt inzetten om de boel wat luchtiger te maken. Denk bijvoorbeeld aan; Sarcasme, ironie, droge humor of woordspelingen. Let er wel op dat je met humor in tekst duidelijk moet zijn, omdat je er geen non-verbale communicatie bij kan laten zien (denk bijvoorbeeld aan grapjes in een whatsapp gesprek die verkeerd begrepen worden). Een passende afbeelding kan je hier eventueel wel bij helpen.

Je kunt ook al een groot verschil maken door goed na te denken over je woordkeuze. Persoonlijk vind ik het erg leuk om hiermee te spelen, en vooral te kiezen voor de minder gangbare woorden. Ook hou ik erg van woorden die grappig klinken of aantrekkelijk allitereren. Op die manier trek je meteen de aandacht van je lezer én nog belangrijker, hou je die aandacht ook vast! Bedenk ook dat de meeste mensen binnen ongeveer 7 seconden beslissen of ze blijven lezen of niet. Een sterke binnenkomer is dus noodzakelijk.

Een tekst is altijd leuker als er een persoonlijke noot in zit. Laat je lezer merken dat er een mens van vlees en bloed achter het verhaal zit en stop iets van jezelf in je tekst.

Mag er wel een snufje humor in jouw zakelijke teksten maar ben je zelf niet zo’n lolbroek?

Neem gerust contact met mij op en dan zorg ik voor een tekst die jouw lezers met een glimlach achter zal laten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: