5 tips voor het schrijven van een goede én originele sollicitatiebrief

Je bent op zoek naar werk en komt een vacature tegen waar je op wilt solliciteren. Uit je mapje ‘sollicitaties’ haal je je standaard sollicitatiebrief, je past de bedrijfsnaam en de gegevens aan en verandert hier en daar een paar kleine dingetjes. Hoppa, versturen maar. Herkenbaar?
Veel mensen hebben moeite met het schrijven van een sollicitatiebrief en lopen daardoor kansen op de arbeidsmarkt mis. Wil je weten hoe het beter kan? Lees dan hieronder 5 tips voor het schrijven van een goede én originele sollicitatiebrief.

1. Maak geen schrijffouten!

Je denkt misschien dat een foutloze sollicitatiebrief vanzelfsprekend is en dus niet bijzonder origineel, maar het zal je verbazen hoeveel mensen een sollicitatiebrief sturen waar spelfouten en/of grammaticale missers in staan. Steeds meer mensen hebben moeite met het correct spreken én schrijven van de Nederlandse taal. Dit komt doordat mensen minder lezen, maar heeft ook te maken met de verandering waaraan elke taal onderhevig is, onder invloed van andere talen, slang/straattaal en de snelle, digitale wereld waar we in leven.

Waar je op Social Media misschien nog weg komt met lelijke fouten zoals ‘me’ in plaats van ‘mijn’, of ‘wilt’ waar eigenlijk ‘wil’ hoort te staan, betekent dit bij een sollicitatiebrief dat jouw brief zeer waarschijnlijk in de prullenbak zal belanden.

Verstuur je sollicitatie dus niet te snel! Loop er even bij weg en lees het later nog eens door. Vertrouw niet blindelings op de spellingscontrole, maar laat ook een familielid of vriend je brief doorlezen.

2. Laat zien dat je goed kunt lezen

Zorg ervoor dat je exact weet wat er in de vacaturetekst staat en refereer hier ook aan. Haal de belangrijkste functie eisen eruit en leg uit waarom jij aan deze eisen voldoet. Zorg ervoor dat jouw schrijfstijl overeenkomt met de stijl die het bedrijf in de vacature hanteert. Is de stijl van het bedrijf bijvoorbeeld informeel en fris, sluit hier dan in jouw brief op aan.

Bezoek voor je gaat schrijven ook eens de website van het bedrijf en probeer in je brief te verwijzen naar informatie die je daar hebt aangetroffen. Zo weet je mogelijk toekomstige werkgever dat jij je research hebt gedaan en het bedrijf goed begrijpt.

3. Vergeet je cv niet!

Zo, sollicitatiebrief af, nog even snel cv’tje toevoegen en klaar! Vaak vergeten we voldoende aandacht te besteden aan het cv. Zonde! Bedenk dat jij waarschijnlijk niet de enige bent die op de functie solliciteert. Misschien zijn er zelfs wel honderden gegadigden. Vaak wordt dan eerst het cv bekeken voordat men überhaupt aan de brief begint. Zie je cv als jouw visitekaartje en zorg ervoor dat het een goede binnenkomer is. Dat geldt zowel voor de content als de vormgeving.

Kijk kritisch naar de inhoud van je cv en zorg ervoor dat deze past bij de functie waar je op schrijft. Is het voor jouw potentiële werkgever of voor de functie van belang om te weten dat jij, toen je zestien was, twee weken bollen hebt gepeld in Luttelgeest? Nee? Weghalen die hap. Less is more.

4. Goed verhaal, lekker kort

Je potentiële werkgever zit niet te wachten op een sollicitatiebrief van zes kantjes. Hou het kort en bondig, maar zorg er wel voor dat je brief lekker leest. Dit kun je op een aantal manieren doen;

  • Zorg voor variatie; Wissel beknopte zinnen af met zinnen die wat langer zijn. Let op dat je niet steeds dezelfde woorden gebruikt maar varieer. Heb je hier moeite mee? Hou dan een synoniemen site bij de hand. Ideaal bij gebrek aan inspiratie.
  • Maak gebruik van alinea’s; Lange lappen tekst schrikken vaak af. Door met regelmaat een alinea in te voegen onderbreek je de tekst even en leest het ‘rustiger’.
  • Zorg voor een goede structuur; Schrijf je sollicitatie op zo’n manier dat er een logische opbouw in zit.

5. Durf buiten de lijntjes te kleuren

Dat jouw persoonlijkheid duidelijk naar voren komt in je sollicitatiebrief is misschien wel het allerbelangrijkste. Van jou is er maar één, en dat mag je best laten merken. Probeer clichés zoals administratieve duizendpoot, 9-tot-5 mentaliteit, en teamplayer te vermijden.

Wees gepassioneerd, authentiek en vergeet al die sollicitatieregeltjes (behalve die hierboven). Een persoonlijk verhaal blijft vaak beter hangen dan een onpersoonlijke, formele uiteenzetting. Bovendien is het voor jezelf ook veel leuker om te schrijven en dan wordt het niet zo’n standaard nietszeggend riedeltje. Wees niet bang om iets van jezelf te laten zien en dan is die baan zo van jou!

Heb je hulp nodig bij het schrijven van een sollicitatiebrief of een andere tekst? Laat het mij weten via het contactformulier en dan ga ik kijken wat ik voor je kan doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: